Miecz i Pastorał Online

Miecz i Pastorał Online

• Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Gry

Ogłoszenie

UWAGA! Wersja testowa - dużo rzeczy nie ma ale będą jak sie okaże że wszytko działa. Nie zapomnij sie zarejestrować. Musisz być zalogowany! Goście nie maja prawa do pisania na forum. Przeczytaj najpierw informacje ogólne! Potem zapraszam do działu Rozgrywka. Goście mają możliwość pisania w dziale Poza grą.

#1 03-03-2008 08:13:13

Michal Pawlak

Nobilis

Wywiad i jego organizacja

W miastach wojewódzkich chciałbym pozakładać dosyć dobre a w Krakowie i Gnieźnie ekskluzywne "domy schadzek"
po wojnach spora częsć młodych panów ma jeszcze sporo łupów i zechce je gdzieś wydać, dla mnie może to być wspaniały i interes i okazja do zdobycia źródeł informacji i szantażu..
Oprócz tego chce aby moja siatka szpiegowska działała w następujący sposób

Działając oczywiście w odpowiedniej skali..

[i]Instrukcja dla przedstawicieli II izby kontrolnej majatku ordynacji grodzieńskiej

1. Ogólna charakterystyka kraju( regionu).Położenie ,granice, przestrzeń. Historia. Struktura państwa i administracji publicznej.

2. Charakter kraju. Ukształtowanie powierzchni. Ziemia ,gleba, klimat. Źródła wodne.

3. Ludność. klasyfikacja narodowościowa i rasowa. Język urzędowy. Stanowiska państwowe zajmowane przez przedstawicieli poszczególnych grup narodowościowych. Podział ludności. rozmieszczenie. Struktura społeczeństwa. Zdrowotność.

4. Gospodarka. Przemysł. Handel. Rolnictwo. Rzemiosło. Górnictwo. Rybołówstwo.

5. Transport. Drogi.Porty . Żegluga morska i śródlądowa.

6. Topografia (załączniki możliwe jak najdokładniejsze istniejące mapy poszczególnych rejonów kraju). Geografia militarna

7. Istniejące urządzenia wojskowe:
- wojska lądowe -ordre de bataille liczba i charakterystyka wszystkich jednostek. Naniesione na mapy punkty obronne. Miejsce stacjonowania. Zaopatrzenie
-Marynarka wojenna- ordre de bataille liczba i charakterystyka wszystkich jednostek. Naniesione na mapy punkty obronne. Miejsce stacjonowania. Zaopatrzenie

8. Dodatki specjalne; Danne biograficzne na temat wybitnych osobistość rządowych i rodowych. struktura istniejacyh organizacji religijnych. Miejscowe jednostki miary. Opis miejscowych dróg bitych. Waluta (waga, miara), Linia wybrzeza dotyczy ziemno wodnych operacji desantowych[/i]

Może dostanne jakies bonnusy za intesywna prace nad organizacja i jakoscią wywiadu??

Ostatnio edytowany przez Michal Pawlak (03-03-2008 08:19:43)

Si vis pacem, para bellum

#2 03-03-2008 09:41:04

MG

Mistrz Gry

Re: Wywiad i jego organizacja

Przeczytałem. Odpiszę wkrótce

#3 21-03-2008 17:43:00

Michal Pawlak

Nobilis

Wiem ze wiedziałes ze o to zapytam wiec
Jaki Poziom i bazowa szanse ma Milo i Ostróżka

Drugie pytanie w zwiazku z zangazowaniem moim osobistym w tworzenie wywiadu nie przyznasz
jakiś bonusów??Wiem ze równość i tak dalej w grze ale wywiadem sie zajmuje od samego początku bardzo starannie i nigdy nie odmówiłem Milowi kwot mu potrzebnych a nie raz pamietam jak wołał po 10 tys...

I powiem szczerze i od serca ze twoja równość w grze jest krzywdzącą pamietasz jak zginał  Lavega..dostałem nowa postać słabsza. .Nie burze sie tu o to że maciek dostał na początek taka sama ilosc pd do wydania jak ja miałem mimo ze zaplacilem za te pd utrata po 10 z kazdej z cech procentowych..wytłumaczyłeś to sprawnie lepszymi szkołami
Ale np moj wywiad działa od momentu gdy przyjechałem na sląsk a mam taki sam start nie wspominam juz o placówkach w Ratyzbonie czy Krakowie.

A mówiłeś ze to ja i biskup zapoczatkowałem tajne służby na Slasku..regularne..

Ostatnio edytowany przez Michal Pawlak (21-03-2008 17:44:09)

#4 21-03-2008 19:32:29

MG

Mistrz Gry

Ooo misiaczku plastikowy, a kto powiedział że cie ukrzywdzę? Wylicze twoje plusy jakie masz (i nawet nie myślałem żeby je zabrać)
- dwóch zabójców zamiast jednego, fakt że Ostrózka na dorobku ale zawsze cos. Milo natomiast ma wyższe staty niż de Treville Kantera (statystyki ci podam jak wszytko dokładnie przeanalizuje)
- trzy darmowe (za które ne płaciłeś za rekrutacje) drużyny Specnazu, z których jedna ma już doświadczenie na poziomie 1.
- uznam twoje osobiiste zaangażowanie i fakt, że zajmujesz się tym dlugo, twoi szpiedzy wystartują od razu z poziomu 1 a jeden z 2.
- masz już działajace placówki w Ratyzbonie i Krakowie - ja o nich nie zapomniałem - co więcej nie licze ich do kosztów wywiadu, jak pamietasz - Milo mówił że one same się finasują- czyli dwie placówki wywiadu za granicą Śląska, nastawione na szpiegostwo gospodarcze,a ratyzbońska komórka zbiera także co ważniejsze informacje z Czech.
- nie ponosisz kosztów utrzmania wywiadu (tego 1000 rocznie) zauważ, że twoje obecne wydatki na służby to 6000 - koszt Specnazu tylko (oni sie sami nie sfinansją)

#5 21-03-2008 19:58:09

Michal Pawlak

Nobilis

OO to fajnie...
Słuchaj ja chce grac na śląsku w poważne karty polityczne i być jednym z głównych rozdających..Wiec wydaje mi się ze mój wywiad powinien obejmować cały Śląsk, włącznie z domena Kantera

Wychodzi mi że koszty utrzymywania placówek na terenie całego śląska to 15 k złota chce ponosić to plus dodatkowo
5 k na kontrwywiad u mnie...

Interesuje mnie również infiltracja kościoła...Jakie tu są koszty??

#6 21-03-2008 20:09:41

MG

Mistrz Gry

No, z grubj rury teraz pociągnałeś rozumiem że chcesz ustanowić komórki na ziemi każdego pana tak?

Co do kościoła - jeżeli chodzi o szpiegowanie ekonomii to nie widze problemu, zapomniałem dodać Kościoła do listy ale zrobie to, kwota powinna być  granicach 1500, raczej nie więcej.
Trudniej natomiast szpiegować kościół wewnątrz - z prostej przyczyny - to zamknięta i hermetyczna instytucja. Nie o koszty tu idzie ale o samą możliwość przenikięcia.

jeżeli uważasz, ze z roleplayingu należą ci sie jakieś dodatkowe bonusy - to mozemy to pzredyskutować.

#7 21-03-2008 20:17:55

Michal Pawlak

Nobilis

Niezupełnie Olo..Ja uważam że mam juz komórki na ziemi każdego pana

Mam tutaj jeszcze dwa pytania

Co dałoby mi odnowienie kontaktów z loża (Slannesh)??
Ile bym dostał sprzedając dwie moje kopalnie żelaza...??

#8 21-03-2008 20:36:18

MG

Mistrz Gry

ok - komórki masz już jak najbardziej, tylko ci eko zaktualizuje - zebys sie nie przestraszył

Co do loży - no właśnie Slannesh- zastanów sie raz jeszcze zanim zadasz to pytanie. Ale jak naprawde chcesz to odpowiem

Sprzedaż kopalni? Hmm, na pewno Gildia byłaby zainteresowanu kupnem - może w zamian za umorzenie twoich długów. Co do innych potencjalnych nabywców to moze: krasnoludy, król, może wojewoda. Ale ceny to rzecz do negocjowania z nabywcami.

#9 21-03-2008 20:46:35

Michal Pawlak

Nobilis

No tak pamiętam np ze wieś kosztuje jej dochód razy 10 dlatego bardziej opłaca sie zakładać wsie niż je kupować...
Czy ta zasada obowiązuje tez z innymi źródłami dochodu ??
AAA.. własnie chce poznać odpowiedz na temat loży

#10 21-03-2008 20:55:17

MG

Mistrz Gry

10 x dochód to MAKSYMALNA cena jaką możesz dostać, nie cena którą zawsze dostajesz. Wszytko zalezy od tego tam.. popytu i podaży. I podobnie jest przy kopalniach -  w bardzo sprzyjająch warunkach dotałbyś za jedną 120.000 ale to nie znaczy że tyle dostaniesz. Poważnych kontrahentów jest tylko 3 (jeżeli weźmiemy pod uwagę krasnale ale pamiętaj, że to kutwy) więc nei będą szaleć z cenami.
BTW - po co chcesz je sprzedawać. nie oplaca ci sie chyba, cały dochód ci poleci - z hut ci się tez zmniejszy.

Co do loży - to już nie dzisiaj bo to zbyt poważna sprawa i musze to mocno przemyślec.

#11 07-05-2008 11:55:25

Michal Pawlak

Nobilis

Zależy mi na akcji propagandowej sławiącej Henryka Kantera...ze doskonale dowodził ze praktycznie nic nie musiałem sam robić tak duża miałem w nim wyrękę, oparł sie gorączce blotnej która powaliła najtęższych, doskonale przewidywał ruchy nieprzyjaciela i tak tylko n zasadzie pst ze gdyby nie choroba biskupa na bank byśmy zdążyli pod Grodno. Chce go przedstawić jako wschodzące młode orle z piastowskiego gniazda którego tak bardzo brakowało nad Śląskiem

Napisz mi ile to kosztuje.

Ostatnio edytowany przez Michal Pawlak (07-05-2008 11:55:41)

#12 12-05-2008 09:37:06

Michal Pawlak

Nobilis

Olo!!!! i co z ta agitacja??
odpisz plese

#13 12-05-2008 18:01:50

MG

Mistrz Gry

Akcja agitacyjna trwa. doskonale o tym pamietam. co  do kosztów - ponieważ posiadasz komórki na całym Śląsku a akcja nie ma charakteru nielegalnego uznam, że jest za darmo.
natomiast efekt nastąpi po około 3 tygodniach do miesiąca - rozesłanie rozkazów do kazdej komórki, przygotowanie akcji tak aby nie spalic agentów - to wszytko trwa.

#14 21-05-2008 16:52:51

Michal Pawlak

Nobilis

Wysyłam szpiegów na ziemie panów Odrowąża i pana Tetmajera, maja się dowiedzieć jakiś kompromitujących rzeczy na naszych drogich sąsiadów.
Oprócz tego wysyłam szpiega na ziemie pana Nałecza z zadaniem znalezienia haka na jego najstarszego synka Stanisława i ma to byc cos dobrego..Powiedzmy ze ten wysłanny za Nałeczem to Marian Zacharski

#15 10-06-2008 15:03:57

MG

Mistrz Gry

Akcje w toku. Czas realizacji około 3 tygodni.

Stopka forum

RSS