Miecz i Pastorał Online
Nobilis
W miastach wojewódzkich chciałbym pozakładać dosyć dobre a w Krakowie i Gnieźnie ekskluzywne "domy schadzek"
po wojnach spora częsć młodych panów ma jeszcze sporo łupów i zechce je gdzieś wydać, dla mnie może to być wspaniały i interes i okazja do zdobycia źródeł informacji i szantażu..
Oprócz tego chce aby moja siatka szpiegowska działała w następujący sposób
Działając oczywiście w odpowiedniej skali..
[i]Instrukcja dla przedstawicieli II izby kontrolnej majatku ordynacji grodzieńskiej
1. Ogólna charakterystyka kraju( regionu).Położenie ,granice, przestrzeń. Historia. Struktura państwa i administracji publicznej.
2. Charakter kraju. Ukształtowanie powierzchni. Ziemia ,gleba, klimat. Źródła wodne.
3. Ludność. klasyfikacja narodowościowa i rasowa. Język urzędowy. Stanowiska państwowe zajmowane przez przedstawicieli poszczególnych grup narodowościowych. Podział ludności. rozmieszczenie. Struktura społeczeństwa. Zdrowotność.
4. Gospodarka. Przemysł. Handel. Rolnictwo. Rzemiosło. Górnictwo. Rybołówstwo.
5. Transport. Drogi.Porty . Żegluga morska i śródlądowa.
6. Topografia (załączniki możliwe jak najdokładniejsze istniejące mapy poszczególnych rejonów kraju). Geografia militarna
7. Istniejące urządzenia wojskowe:
- wojska lądowe -ordre de bataille liczba i charakterystyka wszystkich jednostek. Naniesione na mapy punkty obronne. Miejsce stacjonowania. Zaopatrzenie
-Marynarka wojenna- ordre de bataille liczba i charakterystyka wszystkich jednostek. Naniesione na mapy punkty obronne. Miejsce stacjonowania. Zaopatrzenie
8. Dodatki specjalne; Danne biograficzne na temat wybitnych osobistość rządowych i rodowych. struktura istniejacyh organizacji religijnych. Miejscowe jednostki miary. Opis miejscowych dróg bitych. Waluta (waga, miara), Linia wybrzeza dotyczy ziemno wodnych operacji desantowych[/i]
Może dostanne jakies bonnusy za intesywna prace nad organizacja i jakoscią wywiadu??
Ostatnio edytowany przez Michal Pawlak (03-03-2008 08:19:43)
Mistrz Gry
Przeczytałem. Odpiszę wkrótce
Nobilis
Wiem ze wiedziałes ze o to zapytam wiec
Jaki Poziom i bazowa szanse ma Milo i Ostróżka
Drugie pytanie w zwiazku z zangazowaniem moim osobistym w tworzenie wywiadu nie przyznasz
jakiś bonusów??Wiem ze równość i tak dalej w grze ale wywiadem sie zajmuje od samego początku bardzo starannie i nigdy nie odmówiłem Milowi kwot mu potrzebnych a nie raz pamietam jak wołał po 10 tys...
I powiem szczerze i od serca ze twoja równość w grze jest krzywdzącą pamietasz jak zginał Lavega..dostałem nowa postać słabsza. .Nie burze sie tu o to że maciek dostał na początek taka sama ilosc pd do wydania jak ja miałem mimo ze zaplacilem za te pd utrata po 10 z kazdej z cech procentowych..wytłumaczyłeś to sprawnie lepszymi szkołami
Ale np moj wywiad działa od momentu gdy przyjechałem na sląsk a mam taki sam start nie wspominam juz o placówkach w Ratyzbonie czy Krakowie.
A mówiłeś ze to ja i biskup zapoczatkowałem tajne służby na Slasku..regularne..
Ostatnio edytowany przez Michal Pawlak (21-03-2008 17:44:09)
Mistrz Gry
Ooo misiaczku plastikowy, a kto powiedział że cie ukrzywdzę? Wylicze twoje plusy jakie masz (i nawet nie myślałem żeby je zabrać)
- dwóch zabójców zamiast jednego, fakt że Ostrózka na dorobku ale zawsze cos. Milo natomiast ma wyższe staty niż de Treville Kantera (statystyki ci podam jak wszytko dokładnie przeanalizuje)
- trzy darmowe (za które ne płaciłeś za rekrutacje) drużyny Specnazu, z których jedna ma już doświadczenie na poziomie 1.
- uznam twoje osobiiste zaangażowanie i fakt, że zajmujesz się tym dlugo, twoi szpiedzy wystartują od razu z poziomu 1 a jeden z 2.
- masz już działajace placówki w Ratyzbonie i Krakowie - ja o nich nie zapomniałem - co więcej nie licze ich do kosztów wywiadu, jak pamietasz - Milo mówił że one same się finasują- czyli dwie placówki wywiadu za granicą Śląska, nastawione na szpiegostwo gospodarcze,a ratyzbońska komórka zbiera także co ważniejsze informacje z Czech.
- nie ponosisz kosztów utrzmania wywiadu (tego 1000 rocznie) zauważ, że twoje obecne wydatki na służby to 6000 - koszt Specnazu tylko (oni sie sami nie sfinansją)
Nobilis
OO to fajnie...
Słuchaj ja chce grac na śląsku w poważne karty polityczne i być jednym z głównych rozdających..Wiec wydaje mi się ze mój wywiad powinien obejmować cały Śląsk, włącznie z domena Kantera
Wychodzi mi że koszty utrzymywania placówek na terenie całego śląska to 15 k złota chce ponosić to plus dodatkowo
5 k na kontrwywiad u mnie...
Interesuje mnie również infiltracja kościoła...Jakie tu są koszty??
Mistrz Gry
No, z grubj rury teraz pociągnałeś rozumiem że chcesz ustanowić komórki na ziemi każdego pana tak?
Co do kościoła - jeżeli chodzi o szpiegowanie ekonomii to nie widze problemu, zapomniałem dodać Kościoła do listy ale zrobie to, kwota powinna być granicach 1500, raczej nie więcej.
Trudniej natomiast szpiegować kościół wewnątrz - z prostej przyczyny - to zamknięta i hermetyczna instytucja. Nie o koszty tu idzie ale o samą możliwość przenikięcia.
jeżeli uważasz, ze z roleplayingu należą ci sie jakieś dodatkowe bonusy - to mozemy to pzredyskutować.
Nobilis
Niezupełnie Olo..Ja uważam że mam juz komórki na ziemi każdego pana
Mam tutaj jeszcze dwa pytania
Co dałoby mi odnowienie kontaktów z loża (Slannesh)??
Ile bym dostał sprzedając dwie moje kopalnie żelaza...??
Mistrz Gry
ok - komórki masz już jak najbardziej, tylko ci eko zaktualizuje - zebys sie nie przestraszył
Co do loży - no właśnie Slannesh- zastanów sie raz jeszcze zanim zadasz to pytanie. Ale jak naprawde chcesz to odpowiem
Sprzedaż kopalni? Hmm, na pewno Gildia byłaby zainteresowanu kupnem - może w zamian za umorzenie twoich długów. Co do innych potencjalnych nabywców to moze: krasnoludy, król, może wojewoda. Ale ceny to rzecz do negocjowania z nabywcami.
Nobilis
No tak pamiętam np ze wieś kosztuje jej dochód razy 10 dlatego bardziej opłaca sie zakładać wsie niż je kupować...
Czy ta zasada obowiązuje tez z innymi źródłami dochodu ??
AAA.. własnie chce poznać odpowiedz na temat loży
Mistrz Gry
10 x dochód to MAKSYMALNA cena jaką możesz dostać, nie cena którą zawsze dostajesz. Wszytko zalezy od tego tam.. popytu i podaży. I podobnie jest przy kopalniach - w bardzo sprzyjająch warunkach dotałbyś za jedną 120.000 ale to nie znaczy że tyle dostaniesz. Poważnych kontrahentów jest tylko 3 (jeżeli weźmiemy pod uwagę krasnale ale pamiętaj, że to kutwy) więc nei będą szaleć z cenami.
BTW - po co chcesz je sprzedawać. nie oplaca ci sie chyba, cały dochód ci poleci - z hut ci się tez zmniejszy.
Co do loży - to już nie dzisiaj bo to zbyt poważna sprawa i musze to mocno przemyślec.
Nobilis
Zależy mi na akcji propagandowej sławiącej Henryka Kantera...ze doskonale dowodził ze praktycznie nic nie musiałem sam robić tak duża miałem w nim wyrękę, oparł sie gorączce blotnej która powaliła najtęższych, doskonale przewidywał ruchy nieprzyjaciela i tak tylko n zasadzie pst ze gdyby nie choroba biskupa na bank byśmy zdążyli pod Grodno. Chce go przedstawić jako wschodzące młode orle z piastowskiego gniazda którego tak bardzo brakowało nad Śląskiem
Napisz mi ile to kosztuje.
Ostatnio edytowany przez Michal Pawlak (07-05-2008 11:55:41)
Nobilis
Olo!!!! i co z ta agitacja??
odpisz plese
Mistrz Gry
Akcja agitacyjna trwa. doskonale o tym pamietam. co do kosztów - ponieważ posiadasz komórki na całym Śląsku a akcja nie ma charakteru nielegalnego uznam, że jest za darmo.
natomiast efekt nastąpi po około 3 tygodniach do miesiąca - rozesłanie rozkazów do kazdej komórki, przygotowanie akcji tak aby nie spalic agentów - to wszytko trwa.
Nobilis
Wysyłam szpiegów na ziemie panów Odrowąża i pana Tetmajera, maja się dowiedzieć jakiś kompromitujących rzeczy na naszych drogich sąsiadów.
Oprócz tego wysyłam szpiega na ziemie pana Nałecza z zadaniem znalezienia haka na jego najstarszego synka Stanisława i ma to byc cos dobrego..Powiedzmy ze ten wysłanny za Nałeczem to Marian Zacharski
Mistrz Gry
Akcje w toku. Czas realizacji około 3 tygodni.